13.1.2023 V současné době to venku vypadá jako by mělo přijít jaro, ale zima se jen tak určitě nevzdá. Letošní průběh zimního období je možno hodnotit za první dva měsíce roku jako nadprůměrný. Pohotovost ze zákona je třeba držet dál, ze zákona končí silničářům zimní pohotovost 31. březnem.

V případech, kdy si vývoj počasí nevynutí výjezd posypových vozů, zaměstnanci Správy silnic Moravskoslezského kraje na směnách provádějí tzv. náhradní práce. Jsou to potřebné činnosti údržbového charakteru. Příkladem jsou pokračující opravy a nátěry zábradlí na mostech a propustcích. Během denní směny se realizuje svoz zábradlí do dílen a zabezpečení místa, na nočních směnách se provede jeho oprava a nátěr, na nové denní směně pak jejich znovuosazení.

Zaměstnanci se tak věnují zejména údržbě silniční vzrostlé vegetace, tj. kácení a ořezům ohrožujících nebo suchých stromů a větví, výrobě a osazování reflexních prvků do svodidel a na stromy v krajnicích, čištění příkopů a údržbě krajnic. Vzhledem k teplotnímu nadprůměru během lednového měsíce se také provádí čištění samosběrnými vozy v průjezdních úsecích měst a obci od inertního posypového materiálu. Na silnicích se objevily i výtluky, na které jsou řidiči upozorněni svislým přenosným značením a pokud je příznivé počasí realizuji se opravy studenou obalovanou směsí.