12.12.2022 Počasí a sněžení komplikovalo dopravu od 10.12.2022 v Moravskoslezském kraji. Silnice II. a III: tříd byly sjízdné se zvýšenou opatrností a žádné úseky nebyly uzavřeny. Situaci komplikoval od neděle vítr, který na otevřených úsecích tvořil sněhové jazyky.

Od 9.12.2022 Správa silnic Moravskoslezského kraje z důvodu hlášeného přívalu sněhu kdy v nížinách mělo napadnout 25 cm a a na horách až 50 cm sněhu měla k provádění zimní údržby na silnicích II. a III. třídách v Moravskoslezském kraji k dispozici 98 sypačů a současně byly nasmlouvány do pohotovosti dodavatelská výpomoc.

Za víkend od 10.12.2022 počínaje ranní směnou do 12.12. 2022 rána bylo vysypáno 1252 t soli a 1365 t inertu a vypluženo 12 291 km silnic. Tuto činnost lze sledovat na portálu SSMSK.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  

Již čtvrtým rokem je veřejně přístupná webová stránka SSMSK pro veřejnost, která slouží k informaci o provádění zimní údržby na silnicích II. a III. třídách v Moravskoslezském kraji.

Informace jsou zobrazeny na odkazu www.ssmsk.cz v oddílu „Aktuality“ - „Dopravní informace“ – „Portál ZÚ MSK“.

Řidiči zde mají možnost sledovat průběh zimní údržby silnic II. a III. tříd v Moravskoslezském kraji prostřednictvím webové aplikace „Portál zimní údržby“. Tato aplikace obsahuje základní informace o rozsahu udržované silniční sítě, o pořadích důležitosti při provádění zimní údržby dle jednotlivých tahů a v neposlední řadě o v zimě neudržovaných úsecích. A hlavně zobrazuje reálné informace o pohybu sypačů a dalších strojů zimní údržby.

Na mapovém podkladu s možností zoomování je možno sledovat provádění zimní údržby na konkrétním úseku za posledních až 9 hodin. Je vidět aktuální pozice posypových vozů, je možno vyhledávat konkrétní místa a volit optimální trasu jízdy. Mapa obsahuje také úseky silnic, které se z důvodů jejich parametrů anebo pro jejich malý dopravní význam v zimě neudržují.

Dále aplikace poskytuje možnost zobrazení dalších informací o počasí včetně aktuálních srážek, klepnutím na ikonky kamery se zobrazí nejen aktuální stav silnice v místě, ale také základní údaje o místním stavu počasí. K dispozici jsou také odkazy na důležité stránky, které poskytují podrobné informace nejen o počasí, ale také o silničních uzávěrách a dopravních nehodách.

Je možno si pro každý okres Moravskoslezského kraje stáhnout zobrazení mapy silniční sítě II. a III. tříd se zobrazením pořadí důležitosti zimní údržby na jednotlivých silničních tazích.

Vzhledem k různým subjektům zajišťujícím zimní údržbu na území Moravskoslezského kraje zatím aplikace neobsahuje informace o pohybu zimní techniky na silnicích I. třídy a na místních komunikacích v jednotlivých městech a obcích.

Aplikace je dostupná jak na webových stránkách Správy silnic Moravskoslezského kraje www.ssmsk.cz, nebo na adrese www.zimniudrzba.cz. Aplikace je částečně optimalizována pro používání i na mobilních telefonech.

 

Správa silnic v letošním roce vybavila 98 sypačů zajišťující zimní údržbu kamerovým systémem. Kamery budou sloužit k řešení sporných událostí, které mohou nastat v rámci provádění zimní údržby. Jedná se například o případy vzniku dopravních nehod, stavu sjízdnosti. Z pořízeného záznamu lze dohledat podklady a argumenty, které pomohou obstát v rámci řešení škodních událostí při vzniku hmotné škody na majetku třetí osoby.