22.3.2022 Z důvodu neuspokojivého stavebně-technického stavu vozovky a zvýšení bezpečnosti silničního provozu na frekventované ul. Frýdecká, bude v letošním roce zahájena rekonstrukce vozovky a navazujících stavebních objektů, které se na silnici II/473 ul. Frýdecká nachází. Jedná se o účelnou modernizaci silnice II/473, která prochází o městem Šenov u Ostravy a obci Václavovice a tyto části spojuje s městem Frýdek-Místek.

V rámci stavby budou nově vybudovány autobusové zálivy včetně nástupiště a přístupových chodníků, výstavba opěrné zdi včetně prodloužení stávajícího chodníku v blízkosti křiž. s ul. Tichá, rekonstrukce propustků, silničního odvodnění komunikace a také mostních objektů ev. č. 473-010 (přes řeku Lučina) a ev. č. 473-011 (přes sil. /11 ul. Rudná). Rekonstrukcí dojde ke zlepšení stavebně-technického stavu vozovky a zvýšení bezpečnosti silničního provozu na průtahu městem Šenov u Ostravy a obcí Václavovice.

Práce spojené s rekonstrukci vozovky a navazujících objektů budou prováděny v době od 4.4.2022 s dobou trvání do 17.4.2023. Samotný termín ukončení stavby bude však závislý na celkové délce zimního přerušení stavby.

 Stavba je rozdělena do třech etap:

  1. etapa – úsek od křižovatky s MK ul. Zámecká/Lipová po křižovatku s ulicí Volenská  (4.4. – 31.8.2022)
  2. etapa – úsek od křižovatky s ulicí Volenská po křižovatku s ulicí Tichá (1.9. – 13.11.2022)
  3. etapa – úsek od křižovatky s ul. Tichá po konec obce Václavovice (14.11. – 17.4.2023 závislé na klimatických podmínkách a zimním přerušení stavby. Bude v průběhu roku upřesněno)

 Jednotlivé uzavírky budou označeny zákazem vjezdu s dodatkovou tabulkou s textem „mimo dopravní obsluhu“ a označením slepé ulice. Po dobu zimního přerušení stavby bude komunikace v celé své trase plně průjezdná.

V každé etapě stavby bude zajištěn průchod chodců a cyklistů za pomocí vymezených koridorů pro pěší a dočasných konstrukcí zajišťující bezpečnost chodců a cyklistů pohybujících se v bezprostřední blízkosti stavby. Díky tomu se budou tedy moci chodci a cyklisté bezpečně dostávat do centra města Šenov aniž by museli využít stanovenou objízdnou trasu pro individuální dopravu.

V každé etapě bude v daném úseku vyloučena tranzitní doprava. Individuální doprava bude vedena po vyznačených objízdných trasách, příjezd k nemovitostem s jediným přístupem z ul. Frýdecká a zároveň příjezd k nemovitostem na dopravně slepých komunikacích napojených na ul. Frýdecká bude obyvatelům umožněn, vyjma úseků a doby, kdy budou probíhat práce na komunikaci tzn. celková výměna konstrukčních vrstev vozovky-sanace popř. recyklace podkladních vrstev vozovky, která je prováděna na celou šíři komunikace. V době pokládky nových živičných vrstev, která bude probíhat za úplné uzavírky daného úseku, nebude příjezd umožněn vůbec a bude vyloučena také dopravní obsluha, resp. bude nutné respektovat aktuální stav pokládky asfaltových vrstev, o čemž bude zhotovitel dopředu občany, firmy a ostatní subjekty (které mají výjezd pouze na ul. Frýdecká) v dostatečném časovém předstihu informovat prostřednictvím informačních letáků, ve kterých budou uvedeny veškeré potřebné informace o délce a rozsahu samotného omezení.

 

Objízdné trasy pro individuální dopravu:

  1. etapa – úsek od křižovatky s MK ul. Zámecká/Lipová po křižovatku s ulicí Volenská                                

 Obousměrná objízdná trasa pro osobní vozidla jedoucí po komunikaci II/473 od Frýdku – Místku a dále i v opačném směru povede po ulici Volenská, poté po silnici III/4701 (ulice Václavovická) a následně pokračuje po silnici II/478 a III/4703 (ulice Šenovská). Objízdná trasa dále pokračuje po ulici Pod Bažantnicí a Dvorové, kde se následně připojuje na silnici II/479 ve směru do Šenova.

 

  1. etapa – úsek od křižovatky s ulicí Volenská po křižovatku s ulicí Tichá

Objízdná trasa pro osobní vozidla jedoucí po komunikaci II/473 od Frýdku – Místku a dále i v opačném směru povede po silnici III/473 10 (ulice Vratimovská), poté po silnici III/4701 (ulice Václavovická) a následně bude pokračovat po ulici Volenské, na jejímž konci dojde k napojení na silnici II/473.

 

  1. etapa – úsek od křižovatky s ul. Tichá po konec obce Václavovice

Objízdná trasa pro osobní vozidla jedoucí po komunikaci II/473 od Frýdku – Místku a dále i v opačném směru povede posilnici III/4734 přes obec Kaňovice a následně po silnici III/4739 přes obec Dolní Datyně

 

 

Veřejná hromadná doprava:

Městská hromadná doprava

 

  1. etapa – úsek od křižovatky s MK ul. Zámecká/Lipová po křižovatku s ulicí Volenská                                
  • Linka č. 29 beze změn
  • Linka č. 28 - Bude vedena z Hranečníku ve své trase po zastávku „Bartovice,Ještěrka“, dále přes obratiště Ještěrka zpět a vlevo na ulici Dvorovou, Pod Bažantnicí (obsluha všech zastávek), vlevo Šenovská (bez zajíždění na Václavek), vpravo Václavovická, zastávka „Volenství“ a dále dle trasování do Václavovic.
  • Kyvadlová linka č. X28 - Bude vedena v úseku „Bartovice,Ještěrka“ (obratiště) po ulicích Těšínské, Kaštanové, Hlavní na konečnou zastávku „Šenov,náměstí“. Otáčení společně s linkou č. 29 (Hasiči  Šenov).

 

  1. etapa – úsek od křižovatky s ulicí Volenská po křižovatku s ulicí Tichá
  • Linka č. 28 -Bude vedena z Hranečníku ve své trase po zastávku „Škrbeň“, dále všechny spoje na ulici Volenskou, vlevo Václavovická, vlevo Vratimovská, přes „Václavovice střed“ zpět na Vratimovskou, vlevo Frýdecká, konečná zastávka „Václavovice,rest.u Čepaníků“

 

  1. etapa – úsek od křižovatky s ul. Tichá po konec obce
  • Linka č. 28 ve standardní trase

  

Všem účastníkům silničního provozu a obyvatelům dotčeného města Šenov u Ostravy a obce Václavovice děkujeme za trpělivost po celou dobu realizace této stavby.