3.3.2021 V přicházejícím předjaří je prostor pro zamyšlení se nad průběhem letošní zimy z pohledu zimní údržby silnic. Letošní průběh zimního období je možno hodnotit za první dva měsíce roku jako slabě podprůměrný oproti dlouhodobému průměru. V souvislosti s vynaloženými náklady na zimní údržbu silnic díky mírnějšímu vývoji počasí i na horách došlo v měsíci lednu 2022 ve srovnání se stejným obdobím roku 2021 k úspoře cca 10 mil. Kč.,

Obdobnou úsporu očekáváme i za měsíc únor. Tyto úspory využíváme průběžně již v tomto období na realizace tzv. náhradních prací. Zaměstnanci se tak věnují zejména údržbě silniční vzrostlé vegetace, tj. kácení a ořezům ohrožujících nebo suchých stromů a větví, vysprávkám výtluků, opravám zábradlí, výrobě a osazování reflexních prvků do svodidel a na stromy v krajnicích, čištění příkopů a údržbě krajnic. V měsíci únoru bylo také prováděno čištění samosběrnými vozy v průjezdních úsecích městy a obcemi od inertního posypového materiálu. V neposlední řadě budou uspořené finanční prostředky použity na údržbové práce v letním technologickém období.

 

S nadcházejícím předjařím se o slovo pomalu hlásí i připravované stavby oprav silnic II. a III. tříd, jejich modernizace a rekonstrukce.

 

Pro letošní rok předpokládáme realizaci souvislých oprav silnic II. a III. tříd ve výši cca 250 mil. Kč. Z celkového plánu uvádíme nejvýznamnější stavby dle jednotlivých okresů:

Okres Bruntál: oprava silnice III/45213 Valšov – Roudno vč. mostu, I. etapa a oprava silnice III/4401 Ryžoviště – Lomnice I. etapa

Okres Frýdek-Místek: oprava silnice III/48414 Pržno-Lubno-Bystré a oprava silnice III/4775 v průmyslové zóně Nošovice

Okres Karviná: oprava silnic III/04824 a III/4684 (ul. Viaduktová a Ostravská) v České Těšíně

Okres Nový Jičín: oprava silnice III/4822 v průtahu obcí Závišice

Okres Opava: oprava silnice III/4698 průtah Darkovičkami – Darkovice

Okres Ostrava: oprava silnice III/46614 v Plesné – ul. Dobroslavická

 

Kromě toho budou zahájeny významné stavby z programu IROP, dotovaného z evropských finančních zdrojů. Jedná se zejména o modernizaci a rekonstrukci úseku silnice II/473 Šenov – Václavovice (cca 130 mil. Kč) a úsek silnice II/478 v průtahu Polanky n. Odrou (cca 81 mil. Kč).