20.3.2024 Správa silnic Moravskoslezského kraje, p. o. využila vyhlášení dané Výzvy č. 3/22 na poskytnutí dotace nákupu vozidel s alternativním pohonem (elektromobily, automobily s vodíkovým pohonem).

SSMSK již dříve rozšířila svůj vozový park o 2 referentská vozidla s pohonem na CNG a  1 referentským vozidlem na moderní hybridní pohon, tedy kombinace úsporného benzínového motoru a elektromotoru bez nutnosti dobíjení baterie a to v souladu se současnými trendy reflektujícími ekologický provoz vozového parku a s přihlédnutím ke snaze snižovat emise vozidel v oblasti silně zasažené produkcí prachových částic průmyslových aglomerací.

 

Pět vozidel bylo předáno dnes 20.3.2024 a zbývajících pět vozidel bude předáno v průběhu měsíce dubna 2024.

 

Jedná se o 5 ks vozidel Citroën eBerlingo a 5 ks vozidel Citroën eC4.

Celková cena vozidel činí 9,4 mil. Kč z toho dotace ze Státního fondu životního prostředí ČR činí 3,6 mil. Kč, zbývající financování 5,8 mil. Kč je z prostředků MSK.

 

Cílem pořízení těchto vozidel je obměna vozidel na fosilní paliva za vozidla na alternativní pohon. V rámci této výzvy se Správa silnic Moravskoslezského kraje, p. o. zavázala ekologicky zlikvidovat 10 ks vozidel na fosilní paliva.

 

Pořízená vozidla budou přidělena na jednotlivá střediska SSMSK, p. o.

(Bruntál, Frýdek-Místek, Karviná, Nový Jičín a Opava) na technicko - správní a provozní úsek těchto středisek.

Vozidla budou sloužit k pravidelným kontrolám silnic II. a III. tříd pro správní cestmistry a vedoucí cestmistrovství.

 

Elektromobilita otevírá nové možnosti využití tam, kde je kladen důraz na tichý a čistý provoz s nulovými lokálními emisemi a je považována jako jeden z nejdůležitějších nástrojů ke snížení negativního vlivu dopravy, ale je rovněž klíčová i udržitelnost a soulad se životním prostředím.

 

Jedním z nejdůležitějších úkolů Moravskoslezského kraje v této době je zajištění kvalitního a zdravého prostředí pro jeho obyvatele. Doprava je jedním z faktorů, který má výrazný vliv na kvalitu životního prostředí a zdraví obyvatel.