10.11.2022 Řidiči i chodci již mohou využívat nový kruhový objezd v ulici Generála Hlaďo, který od června stavělo město a Moravskoslezský kraj. Doprava v centru Nového Jičína je tak plynulejší a bezpečnější. Investice ve výši přes 20 milionů korun zahrnovala také úpravu prostoru pro pěší, nové osvětlení i zeleň.

„Kruhové objezdy jsou zvláště v centrech měst rozhodně bezpečnějším řešením provozu než klasické křižovatky. Je potvrzeno, že kruháče mají méně kolizních bodů, řidiči do nich vjíždí pomaleji a případné srážky aut bývají hlavně s bočním nárazem. Díky tomu zde nedochází haváriím s vážným zraněním. Jsem rád, že se město Nový Jičín a Moravskoslezský kraj shodly na společné rekonstrukci křižovatky nedaleko hlavního náměstí. Křižovatka už je pro řidiče průjezdná, jsem si jistý, že doprava v centru Nového Jičína je nyní plynulejší i bezpečnější,“ uvedl náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje pro dopravu Radek Podstawka.

„Kromě přestavby klasické křižovatky na okružní obsahoval společný projekt města a kraje také rekonstrukci dopravního prostoru pro chodce. Byl také doplněn městský mobiliář i veřejné osvětlení. Centrum města kromě nového kruhového objezdu navíc zkrášlí nově vysazená vzrostlá zeleň a trvalkové záhony. Stavba probíhala pod dohledem architekta, se kterým byly konzultovány jednotlivé použité stavební materiály i detaily pokládky jednotlivých zpevněných ploch. Věřím, že dané řešení zlepší bezpečnost dopravy v této lokalitě a že se místo stane dalším oblíbeným veřejným prostorem,“ řekl starosta Nového Jičína Stanislav Kopecký s tím, že stavba byla uvedena do předčasného užívaní více než dva týdny před plánovaným termínem dokončení. Zhotovitelem stavby byla společnost SWIETELSKY.

Náklady ve výši 20,3 milionu korun se podělily město, které uhradilo 12,4 milionu korun, a kraj, který prostřednictvím Správy silnic Moravskoslezského kraje zaplatil 7,9 milionu.