25.5.2021 Z důvodu neuspokojivého stavebně-technického stavu vozovky a zvýšení bezpečnosti silničního provozu na frekventované ul. Mitrovická, která prochází několika městskými obvody, bude v letošním roce zahájena její rekonstrukce vč. navazujících stavebních objektů (5 propustků a 3 mosty).


Předmětný úsek silnice v souvislé délce cca 9,6 km je vymezen koncem obce Klimkovice a křižovatkou se silnicí I/58 ul. Plzeňská. Stavební práce budou prováděny v období od 1.6.2021 – 06/2022.
Rekonstrukce (zahrnující také žulový jednořádek, poškozené obruby, oprava autobusových zálivů, propustků, mostů, odvodnění, zádržného systému, zřízení zklidňujícího dopravního ostrůvku) bude spočívat především jednak ve vyfrézování stávajících živičných vrstev vozovky, recyklaci podkladních vrstev, hloubkové sanaci nevhodného podloží a položení vrstev nových. Následně bude v celém řešeném úseku stavby provedena obnova vodorovného a svislého dopravního značení.

 

Část silnice II/478 (úsek Stará Bělá), na které bude prováděna rekonstrukce v letošním roce, bude rozdělena do tří etap.

1. etapa – úsek od ul. Plzeňské po ul. U Sochy (1.6. – 30.6.2021)
2. etapa – úsek od ul. U Sochy po ul. Proskovickou + křižovatka U Matěje (1.7. – 31.8.2021)
3. etapa – úsek od ul. Proskovické po most přes řeku Odru (1.9. – 30.11.2021)

V každé etapě bude v daném úseku vyloučena tranzitní doprava, příjezd k nemovitostem s jediným přístupem z ul. Mitrovické bude obyvatelům umožněn, vyjma úseků a doby, kdy bude prováděna sanace vozovky v celé šíři komunikace. V praxi to bude tedy znamenat, že pokud se bude tedy plánovaná sanace podloží vozovky provádět přímo v místech dotčených nemovitostí a jejich vjezdů, budou muset řidiči a samotní obyvatelé po dobu tohoto omezení využít příjezd a obsluhu, buď to ve směru od ul. Proskovická, nebo Junácká – Plzeňská v závislosti na rozdělení samotných etap opravy komunikace.

Při pokládce živičného povrchu komunikace, která bude probíhat za úplné uzavírky daného úseku, nebude příjezd umožněn vůbec, resp. bude nutné respektovat aktuální stav pokládky asfaltových vrstev, o čemž bude zhotovitel dopředu občany, firmy a ostatní subjekty (které mají výjezd pouze na ul. Mitrovická) v dostatečném časovém předstihu informovat prostřednictvím informačních letáků ve kterých budou uvedeny veškeré potřebné informace o délce a rozsahu samotného omezení.

Rekonstrukce navazující části stavby tzn. úsek od mostu přes řeku Odra po začátek města Klimkovice, bude provedena v roce 2022, a to v návaznosti na dokončující se výstavbu Plošné kanalizace v městské části Polanka nad Odrou.

Organizace autobusové dopravy:
1. Etapa – linky 59 a 29 budou objíždět kruhový objezd na křižovatce ulic Junácké a U Sochy se zastávkou Stará Bělá kostel.
2. Etapa – bude posílena linka č. 27 do Proskovic. Linka č. 59 pojede po Blanické ulici na smyčku ve Výškovicích jako linka 55. Linka č. 26 pojede z Junácké ulice po Blanické, U Sochy a Mitrovické zpět na Junáckou a Dubinu.
3. Etapa - nebude jezdit linka č. 59.

Společně se zhotovitelem se budeme snažit co nejméně komplikovat život občanům, obchodníkům a účastníkům silničního provozu, kteří využívají tuto frekventovanou komunikaci, ale bez omezení se to samozřejmě neobejde a komunikace jak již bylo výše uvedeno v nevyhovujícím stavebně technickém stavu. Všem účastníkům silničního provozu děkujeme za trpělivost po celou dobu realizace této stavby.