4.12.2023 Zima o tomto víkendu dala o sobě vědět a málo kdo předpokládal, že nástup bude tak razantní. Spád sněhu od pátku 1.12. do neděle 3.12. pocítili zejména zaměstnanci Správy silnic Moravskoslezského kraje. Sníh napadl v našem regionu nejenom ve vyšších, ale i středních polohách.

Předpověď počasí se meteorologům vyplnila. V moravskoslezském kraji, pro 1.12-3.12.2023 byla vydána výstraha na intenzivní sněžení. Napadnout může místy na horách až 60 cm a v nížinách 40 cm sněhu a v kombinaci s čerstvým větrem se budou tvořit sněhové jazyky a závěje. Správa silnic byla na danou výstrahu připravena a veškerá technika během víkendu bojovala s přívalem sněhových vloček včetně nasmlouvaných dodavatelských firem.

Již šestým rokem je veřejně přístupná webová stránka SSMSK pro veřejnost, která slouží k informaci o provádění zimní údržby na silnicích II. a III. třídách v Moravskoslezském kraji.

Informace jsou zobrazeny na odkazu www.ssmsk.cz v oddílu „Aktuality“ - „Dopravní informace“ – „Portál ZÚ MSK“.

Řidiči zde mají možnost sledovat průběh zimní údržby silnic II. a III. tříd v Moravskoslezském kraji prostřednictvím webové aplikace „Portál zimní údržby“. Tato aplikace obsahuje základní informace o rozsahu udržované silniční sítě, o pořadích důležitosti při provádění zimní údržby dle jednotlivých tahů a v neposlední řadě o v zimě neudržovaných úsecích. A hlavně zobrazuje reálné informace o pohybu sypačů a dalších strojů zimní údržby.

Na mapovém podkladu s možností zoomování je možno sledovat provádění zimní údržby na konkrétním úseku za posledních až 9 hodin. Je vidět aktuální pozice posypových vozů, je možno vyhledávat konkrétní místa a volit optimální trasu jízdy. Mapa obsahuje také úseky silnic, které se z důvodů jejich parametrů anebo pro jejich malý dopravní význam v zimě neudržují.

 

TROCHA STATISTIKY

Od pátku 1. 12. 19.00 hod. do neděle 3. 12.2023 , 12.hod.

Napluženo km celkem

31 430 km

Spotřeba posypové soli

1250 tun

Spotřeba zdrsňovacího posypu

1650 tun